Lajv i Sverige

Written by admin on May 10, 2016 Categories: Lajvspel

Levande lajvrollspel är fortfarande någonting relativt nytt i Sverige. Det anses ha uppstått i Sverige under 1980 talet och man tror att det har uppstått ungefär samtidigt i Gävle, Sollentunaw5UAy2D och Rättvik. Man tror att föreningen Gyllene Hjorten är den äldsta lajvföreningen som finns i Sverige. De hade fokus på kampanjvärlden Eborigien. Gyllene Hjorten är fortfarande aktiva och utövar ännu rollspel i Sverige. De första lajven som utspelades i Sverige tillhörde fantasygenren. 1994 visade en grupp att det var möjligt att skapa lajvspel för grupper uppemot tusen deltagare vilket förändrade lajvet i Sverige. Därefter började lajvspelen att växa sig större och deltagare från hela Sverige reste för att kunna delta i dem. “Storlajv” kallas de största av dessa evenemang och anses vara en riktigt häftig upplevelse som lockar många deltagare. Storlajvens storlek, både vad gäller område och antal deltagare, ger möjlighet att på ett helt annat sätt kliva in i en ny värld.

Det finns även föreningar som har gått in för att satsa på nybörjare och gles fiktion för att få allt fler att bli intresserade av lajv. Allt behöver därför inte vara fantasy och idag sker lajv inom alla typer av genrer. En del lajv pågår inför deltagare och det är vanligt att dessa drar mycket stor publik. Det tycks vara många som upplever det som spännande att betrakta ett lajv, en anledning till detta kan vara att det inte finns ett förskrivet manus. Detta innebär att precis allt kan hända. Det för även med sig att dessa föreställningar alltid blir unika och ger således betraktaren en minnesvärd upplevelse.

De som ser på ett lajv har en tendens av att ryckas med i lajvet, det går att beskriva med att du sitter i ett rum där alla säger att jorden är platt, till slut kommer du att hålla med.

No Comments on Lajv i Sverige